сряда, 30 април 2014 г.

Троянската Богородица Троеручица плаче...

    Троянската Богородица Троеручица плаче със сълзи от миро

На Сляпата Неделя (шестата неделя след Великден), в Троянския манастир се случва знамение.
По време на богослужението, точно когато хорът пее "Ангел вопияше", из цялата църква се разнася благоуханен аромат. Толкова силен, че дори игуменът - Мелнишкият епископ Генадий, внезапно спира литургията.
Свидетели на чудото твърдят, че в този момент той коленичил пред олтара, кръстейки се в благоговейно вцепенение. Започнали да бият камбаните. Съвсем бавно. И никой не знаел как ставало това, защото дори и клисарят слязъл в църквата, привлечен от виковете на вярващите.
После така изведнъж, както се появил, ароматът изчезнал. 


Чудотворната икона Богородица Троеручица в Троянския манастир
датира от ХVІІІ век и е копие на по-стар образец. Според преданието е донесена в обителта
от атонски монах. Троянският манастир е създаден заради иконата.
Тя пристигнала в село Орешак около 1600г. носена
от един или двама монаси от манастирите в Света Гора.

И всички присъстващи видели как по иконата на Св. Богородица Троеручица започнали да се стичат бисерни капчици. Като сълзи. В протокола на Светия синод, удостоверяващ чудото, е записано:
"20 май 2001 г. Първа до иконата се докосва свещопродавачката Радка Колева, която забелязва, че образът е като запотен, все едно плаче, и се учудва, но отлага изтриването й с определената за това кърпа за след края на Св. Литургия.
След около 15 минути, в края на богослужението,
след проповедта на обичания и тачения от миряните АРХИМАНДРИТ  АВГУСТИН
(светлая памет, отче!),
благоухание се разнася из цялата църква.

Радка Колева се опитва да изтрие иконата, но това става трудно, тъй като тя е покрита с дребни капки течност като от миро. Кърпата, поела благоуханието, е запазена и след това е нарязана на много части, събрани са и много парчета памук, с които е изтривана иконата.
Посочваме и трима цивилни, присъстващи на чудото - Полина Солакова, касиер на манастира, Лидия Василева, продавачка в магазина срещу църквата, и Йордан Антонов, секретар на манастира. Архимандрит Йоаким, който е пребивавал пет години в българския манастир "Св. Георги Зограф" в Света гора, Гърция, твърди, че такава миризма е срещал само в близост до свети мощи, на които се е покланял при обиколката си из манастирите на Света гора."
Обяснение на чудото търси упорито дядо Генадий. Той си спомня, че от службата в манастира е съкратена част от утринното богослужение, точно "Акатист на Света Богородица". Тогава владиката разпорежда от следващия ден Акатистът отново да бъде включен в ежедневния богослужебен ред. Може да е така.
А дали пък в светата Троянска обител наистина няма тайно заровени мощи на светец, за които никой не знае? 

Чудотворната икона Богородица Троеручица в Троянския манастир
  
Едно от чудесата на Богородица Троеручица е да изцелява безплодие. За това свидетелства и йеромонах Никифор, който лично е кръстил дете, родено, след като майка му многократно се молила пред девата. Осем години младата жена не могла да зачене. Ходила със съпруга си при всички възможни лекари, по санаториуми, та дори и на лечение в чужбина. Нищо не помогнало. Жената научила за чудодейната икона. Идвала няколко пъти в манастира - молила се и оставяла дарове. И чудото се случило - сдобила се с дете.
И друг случай разказва отец Никифор. Преди години момиче от Троян, което живее в Гърция, катастрофирало тежко с мотор и изпаднало в кома, от която не могло да излезе повече от четири месеца. Майката на момичето посетила иконата многократно. Свещеник от манастира отправял молитви за спасението на девойката.
И чудото се случило - момичето отворило очи и се вдигнало. Кръстило се със сестра си в манастира. Иконата е помогнала и на 14-годишно момче от Кържали, което имало изкривяване на ръката по рождение. Родителите нямали средства за скъпи операции и дошли в Троянския манастир. Всеки ден в продължение на две седмици майката и момчето се молели пред иконата. Жената и до днес идва, за да остави дарове на Божията майка и да благодари за помощта й. "След дълги молитви сънувах, че красива жена се приближава до сина ми. Погали го нежно по косата със сребърна ръка, усмихна се кротко и ми каза - имай вяра, синът ти ще оздравее.
И наистина се случи.
Знам, че звучи като чудо, но то си беше чудо.
Мнозина не вярват в нищо, но ние с детето ни вече имаме упование в Богородица и знаем, че тя никога няма да отвърне лице от нас", разказва жената, която заварихме в мълчалива молитва пред Божията майка. (Източници web,pravoslavieto,lovechpress.info,bg art gallery,thanks


Троянската Богородица Троеручица плаче със сълзи...
                                                                            §


 Днес 30 април 2014г. Траур в Троянската света обител.

 Миряните се прощават с един мъдър, начетен и обичан от тях божи служител - АРХИМАНДРИТ  АВГУСТИН, доктор на богословските науки и проигумен на манастира,
когото сквернословците обругаха и отровиха.

Един сквернодумец ( от нахъсаните срещу монаха)  изрече от ТВ килията си: "Да ме прости Господ, ако...". Добре е, че моли Господ да го прости с условие "ако", защото няма прошка за действия и думи, които обругават и докарват смърт.

„Грехота е да се говори за Св. Августин Блажени, чието име нося, по този начин“, каза преди дни Архимандрит АвгустинНадявам се българският народ да прости този скандал, България се нуждае от помощта на Троеручица. Тя има три ръце и ни прегръща с тях, ще ни прегръща и в Отвъдното. Преди 32 години съм облякъл черното расо и съм си дал сметка, че ще бъде един труден път. Извървял съм труден път и не бих позволил на никого, камо ли на събратя или който да било, да руши авторитета ми. Не бива да се руши авторитета на една светиня! Не бива...”

И ние не позволяваме! 
Светла да е паметта Ви, приятелю и духовен наш наставнико, отче Августине!
Болката от загубата на скъп приятел, е неизразима с думи... А Вас ви няма да ни утешите... 
Както бяхте с нас в най-радостните мигове на семействата ни. Вие бяхте с нас и в най-тежките дни на загуби, болки и премеждия, утешавахте ни с целящи молитви.Почивайте в мир!   
БлаGODарим Ви!  
Едничък Той нека отсъди за делата на безумците, които разбиха сърцето Ви с демоничната си страст за интриги и зрелища.      
Той единствен отсъжда за всички ни.
Амин!


Из Десетте Божи заповеди:
 
 Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог; защото Господ (Бог твой) няма да остави ненаказан оногова, който употребява името Му напразно.

 Не лъжесвидетелствувай против ближния си.

 Не убивай.... ( дори и с думи).



                                                                                                     § 



Няма коментари:

Публикуване на коментар